niedziela, 29 stycznia 2012

Przepisy - Lunch

Jeżeli jesteśmy w pracy i tak ja to często robię nie przygotowaliśmy sobie w domu lunchu lub co gorsza zapomnieliśmy go wziąć ze sobą, a mamy możliwość kupienia czegoś to sałatki owocowe lub warzywne załatwią nam sprawę. Możemy również kupić owsiankę ekspresową i do tego przegryźć banana albo jogurt 0% tłuszczu.
Dla tych bardziej zorganizowanych i tych z lepszą pamięcią niż moja kilka przepisów.


Burgery z Indyka

425 g mielonego z indyka (najlepiej samemu zmielić wtedy mamy pewność co jemy i że nie składa się w 70 % ze zmielonej skóry i tłuszczu)
1 mała cebula drobniutko posiekana lub starta na tarce
3 małe korżetki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 żółtko
sól i pieprz


Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem i z masy formujemy burgery. Rozgrzewamy grilla w piecyku i pieczemy ok 6-7 minut, w zależności od grubości burgerów należy czas odpowiednio skrócić lub wydłużyć. Możemy je również usmażyć na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu.

Podajemy z zieleniną np. świeży młody szpinak, rukola, i sałata lodowa lub z jakimikolwiek warzywami, które uważamy, że będą pasowały i z relish'em z pomidorów i papryki czerwonej (drobno pokrojony pomidor, czerwona papryka i szczypiorek z dodatkiem przyprawy grillowej)


Zupa marchewkowa

1 łyżeczka masła (jeżeli jest to masło zwykłe to liczymy jako 2 SYN'y, jeżeli o obniżonej zawartości tłuszczu, 1,5)
2 małe pory
800 g marchwi pokrojonej na mniejsze cząstki
1 łyżeczka miodu (1 SYN)
Szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
1 liść laurowy
2 1/2 l wywaru warzywnego
Jogurt naturalny 0% tłuszczu




Masło i pory wrzucamy na patelnie i podsmażamy, aż por się ładnie zeszkli. Dodajemy marchew, miód, chilli i liść laurowy i smażymy przez ok 2 min. Następnie zalewamy wywarem i gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu. Przekładamy do robota kuchennego, albo używając miksera ręcznego miksujemy na krem, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i podgrzewamy na wolnym ogniu aby smaki się połączyły. Podajemy z łyżeczką jogurtu naturalnego.


Smażony kalafior z cytryną i czosnkiem
(4 porcje)

1 duży kalafior podzielony na różyczki
sok z 2 cytryn
2 ząbki czosku
1 łyżka mieszanki ziół (oregano, bazylia, majeranek, tymianek, szałwia)
sól i pieprz
natka pietruszki do posypania



Gotujemy kalafiora ok 4-5 minut. Odcedzamy i wkładamy do miski.
Mieszamy sok z cytryny z czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Wlewamy sos do miski z kalafiorem i mieszamy.
Mocno rozgrzewamy patelnię grilową i smażymy na niej różyczki kalafiora około minuty po każdej stronie, tak aby brzegi wyglądały na przypieczone. Wrzucamy spowrotem do miski z sosem, mieszamy i podajemy.


Łosoś po chińsku

Filet z łososia
Warzywa typu cebulki dymki, kilka różyczek brokuła, groszek śnieżny, małe kukurydzki (baby corn)
Gałka muszkatołowa, papryka słodka, sól i pieprz
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
Sok z połowy cytryny
Makaron chiński jajeczny




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz